IntegrArt Projekt

A menekültekkel kapcsolatban a legjellemzőbb európai reakció a félelem: a társadalmak nagy része úgy érzi, valamit elveszít, pozíciói meggyengülnek ha országuk menekülteket fogad be. A kirekesztés és a diszkrimináció olyan helyzetet teremt, amelyben a menekülteknek és menedékkérőknek komoly nehézségekkel kell szembenézniük. A jogi képviseletük gyakran elégtelen, és alapvető kommunikációs problémáik vannak.

Az IntegrArt-projekt arra hívja a többségi társadalmat, hogy másképpen gondolodjanak az országukba érkező menekültekről. A művészet eszközei lehtőséget teremtenek a menekültekkel kapcsolatos általános vélekedés és gyakorlat újragondolására, illetve egy kulturálisan érzékeny, empatikus és előítéletmentes attitűd kialakítására, és egyúttal erősítheti a menekültek és menedékkérők identitását és segítheti saját értékeinek felmutatásával a többségi társadalomba való beilleszkedését is. A projekt weboldala itt érhető el.

Az Európai Unió által, az Egész életen át tartó tanulás program keretében támogatott IntegrArt-projekt öt európai partner (Global Link – Egyesült Királyság, Initiative für Internationalen Kulturaustausch – Németország, Nilüfer Sosyal Yardimlaşma ve Dayanişma Vakfi – Törökország, L’Officina della Memoria – Olaszország) közös munkája. A projekt célja, lehetőséget teremtsen az egyes európai országokban élő menekülteknek és menedékkérőknek, hogy a tervezett oktatási-művészeti foglalkozásokon keresztül megoszthassák az élethelyzetükből adódó problémáikat, kifejezhessék érzéseiket, gondolataikat, viszonyukat a múltjukkal és az őket aktuálisan körülvevő társadalommal kapcsolatban, és minderre felhívja a többségi társadalom széles körének figyelmét.

A projekt során minden partnerszervezet az önkifejezés különféle formáira épülő oktatási-művészeti műhelyfoglalkozásokat rendez saját országában menekülteknek és/vagy menedékkérőknek. A foglalkozások keretében született alkotásokat egy-egy kiállításon, valamint egy összegző elektronikus kiadványban mutatjuk be az érdeklődőknek.

A különböző európai intézményekkel való együttműködés lehetőséget ad a befogadást-beilleszkedést támogató jó gyakorlatok megismerésére, esettanulmányok, stratégiák, megoldási javaslatok közös elemzésére.